søndag den 17. oktober 2010
StreetMekka
StreetMekka - nyt mekka for gadekultur i København
København har fået, hvad der muligvis er verdens første indendørs gadeidrætsfacilitet. StreetMekka hedder stedet. Her er medbestemmelse, fleksibilitet og løsere rammer i fokus, og med 2 store haller, dansesal og DJ-rum er der god plads til fysisk udfoldelse. 7 år har det taget fra første løse tanke blev tænkt til den røde snor officielt kunne klippes over. Jeg er taget til den officielle åbning af StreetMekka og får bl.a. en snak med et par af de kommende brugere, huskunstneren JuseOne og ikke mindst politiet om forventningerne til StreetMekka.
Simon Prahm, direktør i nonprofit-gadeidrætsorganisationen Gam3 har været med i processen fra første færd, hvor de to streetbasketspillere Samir og Khuram tog kontakt til Gam3 med en idé. De drømte om et overdækket sted til at dyrke streetbasket om vinteren. At det 7 år senere ville ende med mere end 2000 m2 havde ingen i deres vildeste fantasi forestillet sig dengang, fortæller Simon Prahm i sin åbningstale af StreetMekka lørdag d. 16. oktober 2010.
Simon Prahm fra Gam3 byder stolt velkommen til åbningen af StreetMekka. Foto: Monica Langelund.
StreetMekka er nu en realitet og på StreetMekkas hjemmeside beskrives stedet således: ’StreetMekka er streetkultur under tag. 2200 m2 fede faciliteter til Street Basket, Street Dance, Break Dance, Parkour og DJ Skole, hvor du kan dyrke streetkulturen i rå og toptjekkede omgivelser. Hiphop i højtaleren, de vildeste moves, sved på panden og alle dine venner. StreetMekka er stedet for alle, der vil dyrke streetkulturen aktivt uanset om du er pige eller dreng, nybegynder eller øvet, ung eller gammel’.
Der er også plads til de helt unge i StreetMekka. Foto: Monica Langelund.
Ved de andre åbningstaler denne lørdag fremhæver arkitekt Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter, at StreetMekka har fået sit eget rå udtryk. Kulturborgmester Pia Allerslev, at der har været behov for friere rammer end dét liv, det traditionelle (idræts)foreningsliv kan tilbyde mange unge i København. Og Torben Frølich, direktør for Lokale- og Anlægsfonden, at StreetMekka er en smeltedigel for kultur. Simon Prahm kårer Samir og Khuram som æresmedlemmer af StreetMekka, fordi huset ikke havde været en realitet uden deres indsats og den røde snor klippes over af et samlet hold.- StreetMekka er officielt åbnet efter langvarig, fælles indsats.
Selv en kulturborgmester kan forsvinde i det store rum i StreetMekka. Nede i venstre hjørne holder Pia Allerslev åbningstale. Foto: Monica Langelund.
Og StreetMekka synes at være noget, rigtig mange har ventet på med længsel. Stemningen i 'huset' på åbningsdagen er nærmest euforisk. Der spilles basket og danses, dj’en vender plader og den tunge hiphop når ud i hver en betonkrog i huset, der trænes parkour og spilles bordfodbold. Lokale børnefamilier blander sig med seje dansechicks og cool basketfyre. Indimellem er der samling i bygningens største hal, main court, hvor Flow Dance Academy laver show og hvor der dystes i ’shootout’ i basket.
Bordfodbold er et stort trækplaster. Foto: Monica Langelund
Teksten fortsætter efter videoklippene...
Flow Dance Academy optræder. Klik på pilen i venstre hjørne og se filmen.
Den røde snor er netop klippet over og hallen indtages af forventningsfulde basketspillere. Klik på pilen i venstre hjørne og se filmen.
Shootout konkurrence i basketball. To spillere konkurrerer om at få bolden i nettet først. Klik på pilen i venstre hjørne og se filmen.
I parkour-træningsrummet møder jeg Teresa og Jara. Teresa er parkourinstruktør, hun underviser piger i parkour og får StreetMekka som sin daglige arbejdsplads. Jara regner med, at StreetMekka bliver hendes andet hjem. De er begge rigtig glade for stedet og glæder sig til også at kunne praktisere deres passion i vinterhalvåret.
To forventningsfulde brugere af huset. Jara til venstre og Teresa til højre.
Foto: Monica Langelund.
Brandon er en ’visual artist’ under kunstnernavnet JuseOne med akademisk baggrund indenfor kunst og kommunikation. Han producerer både film og maler grafitti og er tilknyttet StreetMekka som husets faste huskunstner. Han skal bl.a. stå for udstillinger i galleriet, hvor idéen er, at husets brugere selv skal udstille, og han skal lede forskellige undervisningstilbud i bl.a. grafittimaling.
Brandon beskriver, hvordan streetkulturen altid har været set skævt til. Grafittien er oftest ulovlig og defineret som hærværk. Hiphop er gangsterattitude. Dresskoden er hættetrøjer og lavthængende bukser. Streetkulturen er med andre ord ikke den mest tilgængelige kultur for den bredere befolkning.
Brandon er oprindeligt fra New York, men har boet i Danmark de senere år.
Foto: Monica Langelund.
Et fysisk møderum som StreetMekka er det nærmeste man kommer en institutionalisering af streetkulturen. Og denne institutionalisering åbner i Brandons øjne nye muligheder for gadekulturens udvikling, for ikke at tale om anerkendelsen af gadekulturen som grundlag for at forstå urban identitet. Han har store forhåbninger og forventninger til brugen af huset og ikke mindst til, hvad det kan udvikle sig til.
Stedet er efter Brandons overbevisning det første af sin slags i verden. End ikke New York, hvor han kommer fra, har noget der ligner. Det åbner op for et uudforsket potentiale. ’Give StreetMekka a year’ siger han, så tror han, at stedet har fundet sin identitet og der vil opstå interessante projekter på tværs af udtryksformerne i huset. Folkene bag StreetMekka har arbejdet SÅ hårdt på projektet og de vil fortsætte det hårde arbejde, fortæller han.
Brandon aka JuseOne står for den første udstilling i Street Gallery. Temaet er portrætter af nulevende og afdøde ikoner inden for musikkens verden.
Foto: Monica Langelund.
Netop samarbejdet på tværs af basket, musikken, dansen og billedkunsten bliver det mest interessante, mener Brandon. ’The real strength of StreetMekka is the innovative, creative part’ siger han, og tilføjer, at det handler om at tænke ud over begrænsningerne og finde egne måder at gøre tingene på. Han fremhæver som eksempel, måden billederne i galleriet er hængt op på: med en synlig træliste, et søm og noget snor – Galleriet er som udgangspunkt bare et hjørne i bygningen med afskallede vægge, uden tanke på muligheder for ophæng af billeder. Og sådan skal det være, mener Brandon. Streetkulturen skal bevare sin kant.
Street Gallery indvies. Det kræver et par hjælpende hænder at få skiltet op.
Foto: Monica Langelund
Et andet sted i huset fanger jeg to politibetjente. De er mødt op på åbningsdagen for at sige hej og for at vise politiets støtte til huset. De håber, at StreetMekka kan skabe en bedre dialog i hverdagen mellem byens unge og politiet og på spørgsmålet om, hvilken rolle de håber at spille i husets fremtid, svarer den kvindelige betjent Susanne: forhåbentlig ingen – og siger dermed, at hun ikke regner med, at der bliver problemer fremover.
De to betjente, Tim og Susanne, synes StreetMekka er et godt initiativ og de glæder sig til at følge udviklingen. Foto: Monica Langelund.
StreetMekka vil mere end at styrke integrationen og gadeidrætten i København. StreetMekka vil mere end at forebygge kriminaliteten. Mødet mellem mennesker og den skabende kraft synes at være et af de bærende elementer i StreetMekka. Tillykke København, som kulturborgmester Pia Allerslev også siger i sin åbningstale. Tillykke til en hovedstad, som har fået et nyt sted, der er
rummeligt i mere end en forstand. Det var tiltrængt.
Kommentarer til indlægget? Jeg hører gerne fra dig. Klik på 'Send en kommentar' i bunden af indlægget.
En række klubber og organisationer er knyttet til StreetMekka, såsom Streetmovement, Flow Dance Academy og Gam3. Skoler og institutioner kan lave samarbejdsaftaler med StreetMekka. Læs meget mere på deres webadresse www.streetmekka.dk
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar