torsdag den 27. maj 2010

Børns legekultur 7: børn og dyr


Mariehønens vej gennem forhindringsbanen.


Mariehøns. De har noget næsten magisk over sig. Bittesmå skabninger klædt i rødt og sort, så det næsten ligner, at de har iført sig en flamingokjole. Mariehøns har en særlig tiltrækningskraft på børn. I min daglige gang i en børnehave ynder flere af børnene at gå på mariehøns-jagt og lægge mariehøns og blade ned i en spand og skabe små ’hjem’ til de prikkede insekter. Når mariehønsene forsøger at kravle op, får de et let skub ned. Ikke noget med at flyve op til Vorherre og bede om godt vejr her.

Foto: Skov og Naturstyrelsen

En 3 årig pige kommer tit og viser de små mariehøns frem for mig. Hun er så nænsom og forsigtig med det lille dyr, så hun opdager slet ikke, hvor lidt der skal til for at hendes – i mariehønens verden – store hånd skal klemme til for at tage livet af sådan et lillebitte dyr. Det hænder, der ryger en vinge eller et ben på dén konto, og så står hun forundret dér og kan ikke forstå, at den ikke bevæger sig mere.

En dag fanger jeg hende i at stå og flytte rundt på mariehønen. Den kravler skiftevis på hendes trøje, på hendes hænder, falder ned, bliver taget op igen.

Pigen er sammen med sine 3 årige kammerater sideløbende meget optaget af at bygge ’forhindringsbaner’ i børnehaven. Det sker tit, at der pludselig er opstået en bane ud af kasser, stole, grene, spande. Og så går de dér på rad og række med tungen lige i munden. Når de bygger forhindringsbaner sammen, tager de ting fra deres omverden og omformer til kropslige udfordringer.

Med mariehønen i hånden var det pludselig pigens egen krop, der blev forvandlet til en kæmpe forhindringsbane for den lille mariehøne. På et tidspunkt tager pigen fat i sin egen arm og vipper den let op og ned for at se, om mariehønen kan holde til sådan en rystetur. Det kan den.


Sådan et møde med dyrelivet er en æstetisk læreproces, hvor det sanselige, kropslige og følelsesmæssige kommer i spil. Mariehønens bittesmå ben kilder på huden, hele pigens krop er involveret og hun nærer stor omsorg for det lillebitte dyr.

Se mariehønens vej gennem forhindringsbanen her:

Ingen kommentarer: