tirsdag den 4. januar 2011

Sanselig billedbog, der inviterer til at se med fingrene

En billedbog for blinde. Hvor tit ser man det? Men det er ikke desto mindre hvad den smukke ’The black book of colours’ (også) er. Bogen er holdt helt i sort. Teksten er dels skrevet med helt almindelige bogstaver – i hvidt – og ovenover i braille – blindskrift, hvor bogstaverne er ophøjede punkter i papiret.

Bogen blev oversat og udgivet af Walker Books i 2010.

Illustrationerne er holdt sort i sort og kan næsten bedr
e mærkes end ses. Det er enkle motiver som blomster, bølger og sommerfugle, der er afbilledet på mat sort papir med en skinnende blank streg, der løfter sig en smule fra papiret ligesom braillealfabetet. Lyset skal falde på en helt bestemt måde for at illustrationerne kommer til syne. Åh, det er en smuk bog.


Og teksten...lyt engang:

Brown crunches under his feet like autumn leaves. Sometimes it smells like chocolate, and other times it stinks. Hvis man ikke kan se farven brun, kan man sanse den på andre måder. Og sådan fortsætter teksten:
Red is sour like unripe strawberries and as sweet as watermelon. It hurts when he finds it on his scraped knee. Og illustrationen viser, sort i sort, det umodne jordbær. Rød er ikke kun en farve. Rød dufter, smager og kan føles.

‘The black book of colours’ er på alle måder en sanselig billedbog. Den inviterer til at se med fingrene og erindre med hele kroppen.

Bogen er grafisk smuk og gør op med alle forestillinger om at billedbøger til børn – seende eller ej – skal være fyldt med farver og hæsblæsende handling. Her er en bog til de eftertænksomme stunder.


Det er to kvinder fra Venezuela, der har skabt bogen. Menena Cottin har skrevet og Rosana Faría har illustreret. Bogen er ikke udgivet på dansk, desværre.
Den kan købes på Amazon.co.uk HER

Ingen kommentarer: