torsdag den 27. januar 2011

Billed- og lydcollager i et projekt der kan forandre verden

Omme på den anden side af jorden i Australien har en ung fyr ved navn Nick Bertke, også kendt under kunsternavnet Pogo, gang i ambitiøst projekt på flere planer.
Nick Bertke er VJ, en slags billed- og lydkunstner, og hører til generationen af musikere, der slog igennem via Youtube. Han mixer filmsekvenser, lydklip, stemmer og akkorder sammen til kombinerede billed- og lydcollager. I dag har mere end 11.000.000 millioner set hans videoer på Youtube. Han har arbejdet for bl.a. Disney Pixar og Showtime og spillet til Youtubes online event Youtube Play, der blev vist live fra Guggenheim i New York i 2010.

VJ Nick Bertke himself, også kendt under kunstnernavnet Pogo.

Den særlige interesse for at kombinere lyd og billeder går tilbage til hans barndom, hvor han optog stribevis af kasettebånd med alverdens musikstilarter og havde en forkærlighed for film, hvor han var særligt fascineret af brudstykker af dialog og musiksekvenser. Med tiden blev han optaget af at blande alle interesseområderne og resultatet blev denne video af Alice i Eventyrland.



Nick Bertke kalder sine film movie remixes og siger selv, at han stræber efter at skabe et nyt udtryk, der fanger stemningen i den pågældende film. Kendetegnende for hans arbejde er legen med at integrere rytme i lyd og billeder. Hans billedunivers er fyldt med små detaljer der fanger tilsvarende detaljer i lydbilledet.
For en blog som Legefakultetet er det interessant at kunne konstatere, at det vi leger (med) og fascineres af som børn, oftest følger os videre ind i vores voksenliv og jo mere vi fastholder den ’barnlige’ legende tilstand, jo større sandsynlighed er der for, at vi beskæftiger os med noget, vi finder meningsfuldt i vores voksenliv. Det synes i høj grad at være tilfældet med Nick Bertke. Men det bliver ikke ved det. Nick Bertke har en mission med sine billed- og lydcollager.




’Alice’ er siden blevet til flere stemningsfulde billed- og lydcollager, bl.a. med inspiration i Harry Potter, Charlie og chokoladefabrikken, Mary Poppins, Toy Story, The pirates of the carribean og tegnefilmen Up.
Kontrakten med Disney er nu udløbet. Noget, der synes at være en lettelse for Nick Bertke. Boy, what a swell moment, skriver han på sin hjemmeside om tidspunktet hvor kontrakten ophørte. Det er nærliggende at gætte på, at kontrakten har været forbundet med en masse regler og restriktioner, ikke mindst i forhold til den kunstneriske frihed og den økonomiske agenda, der følger med sådan en kontrakt. Og mon ikke det netop er en del af årsagen til at Nick Bertkes nye projekt går langt uden om store multinationale foretagenders økonomiske indblanden. (Læs et indlæg på Nick Bertkes blog om nogle af de nærmere detaljer, HER).



Og hvad er så dette nye ambitiøse projekt Nick Bertke har sat i gang?
Projektet tog sit famlende, uklare udgangspunkt i en optagelse Nick Bertke lavede af sin egen mor i hendes elskede have. Det blev til en billed- og lydcollage, der indfanger stemningen og morens forhold til haven. Noget nervøs for brugernes reaktion - ville videoen blive opfattet som en afvigelse fra hans karakteristiske leg med film og musik? - lagde Nick Bertke også denne video ud på Youtube og stik mod al forventning blev videoen en kæmpe succes. Videoen blev tilmed valgt som en ud af 25 videoer ud af 23.000 videoer til 'Youtube Play', der blev vist live på Guggenheim i New York i 2010. Det har fået Nick Bertke til at tænke langt større og måske i virkeligheden også turde slippe det mere kommercielle greb og begive sig udi kunstnerisk ukendt land. Nick Bertke vil rejse ud i verden og lave billed- og lydcollager fra alverdens lande. Første stop er Tibet. Og rejserne skal finansieres af fans og andre, der bakker idéen op.


Havevideoen med moren, der satte gang i drømmene om et projekt, der forener mennesker, religion, musik og visuel kultur.

I en promotion-video for projektet forklarer Nick Bertke netop, hvordan økonomisk indblanden fra store selskaber risikerer at gå ud over det ægte i optagelserne. Og når man mixer mennesker, kulturer og religion følger der ifølge Nick Bertke et moralsk og etisk ansvar med, og så duer det ikke at et multinationalt selskab i virkeligheden helst ser, at der kommer et nyt MTV hit ud af projektet. Så du og jeg og alle andre, der synes at idéen lyder spændende skal være med til at investere i projektet og man investerer løbende. Man kan bidrage med alt fra 1 dollar og op. Og med 43 dage tilbage til projektets officielle start lørdag d. 12. marts er første mål faktisk nået, idet projektet allerede er finansieret 137%. Pengene var samlet ind via Kickstarter i løbet af ganske få dage uden internationale mediers bevågenhed. Idéen er med andre ord en realitet.
World remix er titlen på projektet.


Videoen her er en slags 'prøvevideo' fra Sydafrika.

Nick Bertke tror oprigtigt på, at han med sin kunst kan være med til at gøre en forskel i verden, ikke mindst i kraft af det tætte samarbejde med hans fans. Fx. tror han på, at en kunstnerisk billed- og lydcollage fra Tibets hellige klostre kan skabe ny fokus på den kulturelle rigdom landet rummer, som bliver undertrykt af Kinas kontrol med Tibet.




Så forude venter en hel ny måde at dokumentere verden på. Og så er vi ved at være tilbage til begyndelsen af dette indlæg: Projektet er ambitiøst på flere planer, dels fordi det i sig selv er så omfattende som det er, men i lige så høj grad fordi Nick Bertke uden tvivl rammer direkte ned i en tidsånd, der globalt set for alvor er ved at bide sig fast og det kan vi bl.a. takke de sociale medier for.
Herhjemme kalder sociolog Emilia Van Hauen dén ånd for ’co-creation’. Vi skaber fremtiden sammen. Projekt World remix finansieres løbende af dem, der oprigtigt tror på projektet, som ikke har økonomiske interesser i det og det er selvsamme gruppe af mennesker, der bestemmer hvor i verden Nick Bertke skal rejse hen. En ny destination kræver ny folkelig fundraising. Projektet er med andre ord en løbende dialog mellem fans og kunstner. Desuden rummer projektet et nobelt budskab om, at forandringer kan skabes ’nedefra’ og vi kan gå nye veje, hvis vi er nok, der tror på det og bakker op om det.

Hvad kan dét ikke føre til på sigt?


Se Nick Bertke fortælle om projektet her:



Man kan læse mere om Nick Bertke, alias Pogo HER
Man kan se og læse mere om projekt World remix HER

Ingen kommentarer: