torsdag den 18. november 2010

Danseoprør

Dansen som (ungdomskulturelt?) oprør mod det etablerede samfund

Dansen har til alle tider stået som et af menneskets stærkeste udtryksformer. Ikke underligt er oprøret mod det bestående samfund ofte startet i dansen. Efter mange hundrede år med folkedans, blev pardansen moderne i 1800-tallet, hvor valsen i dens tidlige år blev anset som en meget provokerende dans. Pludselig begyndte man at ændre på tempo og takter. Hvad lignede det ikke? I dag, godt 100 år senere, er stilarten en klassisk ballroom-dansestilart.

I stort set samme tidsperiode, på den anden side af jorden i Brasilien i 1892, blev capoeira, der for alvor havde taget form som oprørsk kampdans, forbudt, og danserne blev betragtet som kriminelle.Knap 100 år senere i 1974 blev capoeira erklæret for Brasiliens nationaldans og i dag afholdes der verdensomspændende konkurrencer og opvisninger i dansen.

I Europa og USA videreudviklede pardansen sig i 30'erne og 40'erne, hvor lidenskaben og flirten for alvor fik plads i dansen.


Fest og glade dage når de andre er gået hjem...

I 50'erne var det rock'n roll og twist der kom i søgelyset. Hvad havde de unge gang i?- sådan at stå ryste med hele underlivet på en udfordrende og ukontrolleret måde. Siden da har vi været vidne til at pardansen blev til solodans, som igen blev til trancelignende dans til elektronisk musik, vi har set at dansen rykkede ud på gaden og og siden hen ind i vores fjernsyn som fredagsunderholdning (indlægget fortsættes efter videoerne).


En gruppe entusiastiske fyre danser breakdance i subway'en i New York og stoppes af politiet


Åbningsscenen i Spike Lee's 'Do the right thing' med en meget ung og vredt dansende Josie Peréz. Før denne scene dansede (pæne) piger ikke rundt på gaden i små toppe og så så vrede ud.

Den engelske sociolog Bryan S. Turner siger, at dansen altid har haft en unik evne til at gøre oprør med samfundsformer, især når det drejer sig om grupper, der har været marginaliseret af samfundet. Jeg ved ikke om man ligefrem kan sige, at ungdommen gennem alle tider har været marginaliseret af samfundet, men det slår mig, at nye dansestrømninger oftest opstår blandt de unge. Strømninger som altså med tiden bliver integreret i det etablerede samfund. De bliver ikke bare socialt og kulturelt accepteret, de ændrer også ved vores generelle samfundsstruktur- og opfattelse. Lad os håbe det på sigt også er tilfældet med videoen nedenfor, hvor en gruppe unge fyre danser breakdance i en park i Teheran i Iran i 2008
- også selvom det gik rigtig galt med oprøret året efter i 2009.


Ingen kommentarer: