søndag den 20. juni 2010

Nyhedsbrev juni 2010


En blog om æstetiske læreprocesser


Det er et halvt år siden, jeg sidst sendte nyhedsbrev ud. Mange ord og billeder om kultur for, med og af børn er løbet gennem denne blog siden, og det vil være på sin plads med en oversigt over, hvad blogindlæggene egentlig har handlet om.


Et gennemgående tema for flertallet af mine indlæg er fokus på børns æstetiske læreprocesser. Det er et lidt fortærsket begreb som nemt forbindes med specifikke kreative processer som at lave lerfigurer i billedkunst, men begrebet er meget bredere dækkende end dét. Det dækker den sanselige, følelsesmæssige tilgang børn (og voksne for den sags skyld) har til livet, og det kommer til udtryk i deres leg, i deres gøren og væren.

Foto: Monica Langelund

Det er blevet en tilbagevendende tradition med små korte indlæg om børns egen kultur - deres legekultur. Meget af inspirationen er fundet i min og børnene omkring mig's nære hverdag. Jeg er optaget af måden, børnene bruger deres krop i samspil med omgivelserne.


Det er bl.a. blevet til indlæg:
om at skrive kærlighedserklæringer i sneen.
om at være på udflugt med sin krop
om at synge så højt at det griber ind i legen
om at forvandle sten til kattemad
om mariehøns
om gynger
og om vipper

Et indlæg om legekultur i et ungdomskulturelt perspektiv er det også blevet til. Parkour har indtaget de danske gader og stræder og søgningerne på 'børn, parkour og undervisning' viser en stigende interesse for fænomenet. Læs indlægget her.

Siden 2009 har en interaktiv kunst- og litteraturudstilling, jeg har udviklet i samarbejde med billedbogsillustrator Bo Odgård Iversen, 'turneret' rundt i Danmark. Projektet har affødt en række refleksioner omkring børn og kulturformidling, hvoraf jeg inddrager en del af dem i mit masterstudie i børne- og ungdomskultur.
Se et filmklip af udstillingen her.
- og læs om mine refleksioner om kulturoplevelser i uddannelsessammenhæng her.

I forlængelse heraf er det blevet til refleksioner over børn og de nye medier. Skal vi juble eller lade os skræmme? Læs indlægget her.

Og app nye medier var jeg voldsomt begejstret for Spike Jonez' filmudgave af billedbogsklassikeren 'Where the wild things are', som indfanger børns legekultur - på godt og ondt - på fineste vis. Læs hvorfor her.

Den franske kunstner, bladtegner og billedbogsillustrator Serge Bloch blander de nye medier med stregtegning. Det kommer der et humoristisk resultat ud af, og han er oplagt at inddrage i billedkunstundervisning. Jeg faldt over ham på nettet ved et tilfælde. Desværre er han ikke udgivet på dansk - endnu. Men man kan godt blive inspireret bare af at kigge på hans billeder. Se hvorfor her.

Og app. tegning havde jeg fornøjelsen af at overvære DM i Tegning på Horsens Kunstmuseum som kulminationen på Tegnefestival 2010. Det er et prisværdigt initiativ, der både omfavner og udfordrer unge tegnetalenter. Læs indlægget, der senere blev købt til pressemateriale for festivallen her.

Et par fornøjelige børneteaterforestillinger fik jeg set i foråret og anbefalede dem varmt her på bloggen. Læs anmeldelserne af 'Tro, håb og magi' her og 'Nalles taxa' her.

Jeg har været så heldig at få muligheden for at udvikle en kursusrække i netop æstetiske læreprocesser i samarbejde med Alinea Akademi, hvor jeg bl.a. står for et kursus i kunstformidlingsmetoden Visual Thinking Strategies rettet mod pædagoger. Læs om efteruddannelse for lærere og pædagoger her.

Jeg tager altid gerne imod feedback på mine indlæg, ris såvel som ros. Noget man måske vil diskutere? Man kan enten skrive direkte her på bloggen eller på min mail mo9ca@vallinas.dk.

Ingen kommentarer: