søndag den 21. marts 2010

Teater Hund - anmeldelse af 'Tro, håb og magi'


Sanseligt teater om tro og tvivl


Teater Hund tager udgangspunkt i tendenser i vores tid og omsætter dem til teater for børn og voksne. I forestillingen ’Tab og vind’ handlede det om tendensen til at ville vinde, være bedst, bedre end de andre og for enhver pris ikke skilte med ens svage sider. Det var gjort med humor og hip hop.

I ’Hr. Søn og Fru Mor’ gjorde de op med tendensen til kassetænkning og tog i bogstavligste forstand udgangspunkt i flyttekasser i scenografien og inviterede børnene med op på scenen. (Læs evt min anmeldelse af forestillingen her)
I deres nyeste forestilling ’Tro, håb og magi’ har de rettet blikket mod tidens tendens til at tro på noget. Tro på Gud (og er han så en frø eller en gammel mand med skæg?), tro på mirakler, tro på trolde eller tro på sig selv. Eller måske slet ingenting.

Hvad skal man tro på? Foto: Teater Hund

Hvad skal man tro på? spørger en barnestemme fra en højttaler stykket igennem. De 3 medvirkende, klædt ud i supermandslignede kostumer er vant til at kunne svare på alt, så det store spørgsmål bliver lidt af en udfordring. Det gælder ikke mindst for den mandlige figur Per, der i begyndelsen stædigt fastholder, at man skal tro på noget, alle kan være enige om. Senere bliver han i tvivl og må sande, at nok er det ham, der kan svare rigtigt på alt, men han har ikke svaret. Som om der kun er een sandhed og han tør ikke svare forkert. Det kan være svært at se den rigtige vej videre og man kan nemt føle sig fanget i en skov af tvivl, hvilket understreges i scenografien.

Selv om man er i ført supermandsdragt og kan alle de rigtige svar, kan man alligevel komme i tvivl. Foto: Teater Hund

Netop scenografien er helt enkelt holdt i et grafisk udtryk med en stor væg med kvadratiske tern i oversize, som man kender dem fra kladdehæfter i skolen; en understregning af at man i den fysiske verden altid kender svarene. Men gør man så det? Via lyd, lys og ikke mindst skuespillernes kropslige iscenesættelse bliver forestillingen til en sanselig rejse gennem tvivl, håb og tro – og magi. En bølge af vand skyller ind over scenen via lyden af bølgeskvulp, blåt lys og skuespillerne, der kæmper mod de usynlige vandmasser. Og senere lyden af hjertebanken, sne fra himlen og en scene badet i rødt lys. Alt sammen er med til, at man som publikum mærker den tilstand af tro og tvivl, hvilket får budskabet i slutningen af forestillingen til at fremstå så overbevisende.

Hvad man så skal tro på, skal selvfølgelig ikke afsløres her. Det kan dog røbes, at svaret måske er det nærmeste, man kommer på en sandhed, når det handler om tro og tvivl.

Forestillingen er for de 5 – 12 årige. Og de voksne, som næsten var dem, der grinede mest undervejs. Teater Hund kan noget med at lave teater for både børn og voksne.


Klik dig videre til Anemone teatret, hvor forestillingen kan ses frem til d. 29. april her.
Og klik dig videre til Teater Hunds hjemmeside her.

1 kommentar:

Lena Athena sagde ...

Forestillingen "Tro, håb og magi"
er et af de mest intense og overbevisende teaterstykker jeg længe har set. Mine børn var tryllebundet fra start til slut og det samme var vi forældre.

Kombinationen af den meget enkle, men meget virkningsfulde scenografi - i form af en papirvæg (et forstørret kladdehæfte), blåt lys (havet),rødt lys (hjertebanken)
lyden af en barnestemme fra en højttaler - og ikke mindst skuespillernes dramatiske kropsudtryk får publikum til at følge handlingen i åndeløs spænding.

Temaerne "Tro eller tvivl" gør stykket oplagt i kirkelig relation og jeg kan derfor anbefale det til folkekirken til undervisning af juniorkonfirmanderne.