søndag den 8. maj 2011

WALK THIS WAY - kunstudstilling på gadens præmisser

Den nyåbnede gadekunstudstilling 'Walk this way' i Køge er alle tiders mulighed for at hive egne børn, lånebørn, skoleelever mm. med på en opdagelsesrejse i byrummet.

KØS - Museet for Kunst i det offentlige rum - har i samarbejde med Katrine Ring, STREETHEART og en række danske og udenlandske gadekunstnere kreeret denne bemærkelsesværdige gadekunstudstilling. Udstillingen starter på KØS i Nørregade i Køge og snor sig gennem byen og ud til havneområdet i Køge. Gadekunstneren Mormor har tegnet en fint kort, man kan orientere sig med og kortet ér en hjælp, men allersjovest er det faktisk at gå på opdagelse på egen hånd. Der er lyserøde PINK ARMY soldater gemt i butiksvinduerne og på luftledningerne i Nørregade. Der er strik, der varmer broen ud til havneområdet, plastikflet i hegnet og meget mere. Man skal bare åbne øjnene og kigge sig omkring. Og det er tankevækkende så meget leg der i virkeligheden er i gadekunst...

En kold bro pakket ind i varm strik. I følge STREETHEART er det med til at vi standser op og tænker at tingene kan være anderledes end de plejer at være. Foto: André Vallinas

Ifølge STREETHEART har vi moderne mennesker alt for travlt med at komme fra a til b, så vi glemmer at stoppe op og se os omkring. STREETHEART arrangerer guidede gadekunstture i bl.a. København og slår altid på at turene er en slags skattejagt, hvor man skal åbne øjnene for at finde byens skatte.

Køge er invaderet af lyserøde soldater og det kan være svært at løsrive sig fra de mange opstillinger, der dukker op undervejs på ruten. Foto: André Vallinas

Det var præcis hvad min familie og jeg oplevede, da vi vandrere rundt på havneområdet, hvor vi i øvrigt startede i den 'forkerte ende' fordi vi ikke havde læst den officielle indbydelse ordentligt og derfor bare gik efter lyden af tung hip hop, da vi nåede Køge havn - hvilket bevirkede, at vi havnede ved en grafittifestival i industrihavnen.

Det har sine fordele at være for doven til at læse indbydelser ordentligt. Vi fik chancen for at gå rundt på egen hånd og opdage den udstillede gadekunst uforstyrret.

Selv træerne træder frem på nye måder. Foto: André Vallinas

Og hvorfor er det så så oplagt at tage børn og unge med ud på sådan en tur? Først og fremmest fordi der ikke står nogle kustoder og siger ' hov hov, træd to skridt tilbage'. Man må faktisk røre kunsten. Og dét aspekt taler uden tvivl til nutidens børn og unge, der ikke kun oplever med øjnene, men med hele kroppen. De nærmest insisterer på at skabe en personlig relation til kunsten.

Man må røre den skønne strik fra strikkollektivet Stickkontakt og det appellerer til børn. Foto: André Vallinas

STREETHEART taler om, at vi oplever gadekun
sten med paraderne nede, når vi møder den i vores hverdag, udenfor museernes afgrænsede mure. Og gadekunsten får os til at smile og reflektere. Personligt synes jeg reflektionen er særlig interessant. Det viste sig i min 10 årige datters undren: Hvorfor er soldaterne lyserøde? Er tegningen på muren lavet af tapet? Hvorfor er bænkene bundet samme med farvet bånd? Er plastikkoppen i hegnet så også gadekunst? Jeg undlader at svare for hende, men svarer som regel med nye spørgsmål: Hvad kommer du til at tænke på med lyserøde soldater? Synes du plastikkoppen dér er gadekunst og hvis ikke hvorfor?

Når bommen går ned og toget skal forbi, dukker skygger af små soldater fra PINK ARMY frem. Det gælder om at være opmærksom på omgivelserne. Foto: André Vallinas

Udstillingen løber frem til d. 18. september 2011, men hvis man vil nå at opleve værkerne i deres hele, oprindelige form er det nok en idé at tage derned snart. I følge STREETHEART overlever de færreste gadekunstværker vind, vejr eller lange fingre der tager gadekunsten med hjem. Personligt skal jeg derned igen. Vi nåede aldrig ind på selve museet, hvor en del af udstillingen også kan opleves og det er ikke så tit, man kan følge et værk ændre form og udseende i udstillingsperioden, som flere af værkerne givetvis vil i kraft af netop vind og vejr.

Pink Armys lyserøde redningsbåd 'Pink hope', som man kan gå ind i til stor begejstring for publikum. Foto: André Vallinas

Læs mere om udstillingen HER
Der er løbende omvisninger og workshops i udstillingsperioden med både kurator Katrine Ring og co-kuratorer STREETHEART.

Katrine Ring har netop udgivet bogen 'Walk this way', om streetart. Bogen kan købes HER.

Læs et interview med STREETHEART her på bloggen
HER

Ingen kommentarer: