søndag den 14. august 2011

Tegnefestival 2011 blev en stor succes!

Tegnefestival 2011 blev den hidtil største succes i festivalens 4-årige historie og ambitionerne rækker videre frem. Historien om Tegnefestival er også historien om hårdt og vedholdende arbejde, der begynder at bære frugt på mange niveauer: både hvad angår kvantitet og kvalitet inden for tegnefaget, børne- og ungekultur og innovationstænkning.
Jeg kunne vælge at omskrive Tegnefestivals nyhedsbrev om de gode nyheder, men pressemeddelelsen er i sig selv så opløftende, at jeg bare giver ordet videre til Jannik Broz, der er leder af Billedskolen på Horsens Kunstmuseum og initiativtager til Tegnefestival:

Hundehusprojekt fra tegnefestival 2011. Læs et indlæg om projektet HER.

Tegnefestival 2011: skyhøjt niveau og ottedoblet besøgstal

Tegnefestival 2011 har netop offentliggjort nøgletallene for årets festival, og de viser, at festivalen for alvor er etableret som en seriøs landsdækkende kulturbegivenhed for børn og unge.

Otte gange så mange besøgende, omfattende pressedækning og dobbelt så mange deltagere i festivalens events vidner om, at Tegnefestival og DM i Tegning for alvor har fået fat som kulturbegivenhed.

Den øgede interesse kan blandt andet mærkes på niveauet til DM i Tegning (danmarksmesterskaberne for de 9-17 årige), som med festivalens leder Jannik Broz’ ord er blevet skræmmende højt.

Det høje niveauet fik blandt andet illustrator på dagbladet Information Ib Kjeldsmark til, at udbryde, ”Nu er det jo ikke sjovt mere, vi har voteret over 4 tegninger i hele 20 min.!”, da han i april var dommer i en af konkurrencerne ved DM i Tegning.

Det høje niveau skyldes dels, at flere deltagere og derfor også flere dygtige tegnere har lært festivalen at kende, og dels at de børn og unge, der har været med i flere år, er blevet trænet i disciplinerne.
”Tidligere kunne børnene vinde konkurrencen på at have forstået og mestre disciplinen. Nu har vi nået et niveau, hvor alle deltagere mestrer disciplinerne, og konkurrencen går på, hvor godt de mestrer den. Det hæver niveauet enormt og gør det rigtig spændende at følge,” siger leder af tegnefestivalen Jannik Broz.

Også tegneren Anders Morgenthaler, som er vært ved DM i Tegning, bemærkede det høje niveau:
”Niveauet stiger for hver gang vi holder DM, og det er tårnhøjt i år. Den dreng, der vandt Speedmanga for de yngste, var helt exceptionelt,” sagde han efter festivalen.


Tegnefestival 2011 havde i alt 11.000 besøgende og 1.136 deltagere til sine events. Dermed har festivalen nået det mål, som blev sat, da den blev sat i søen for fire år siden.

”11.000 besøgende er flot for en børnekultur- og læringsevent, og vi er særligt tilfredse med, at både deltagere og besøgende kom fra alle dele af landet,” siger Jannik Broz.

Kulturens svar på skolefodboldturneringer
2011 blev også året, hvor DM i Tegning for alvor fik fat i skoleklasserne. For første gang var der helt udsolgt til skole mod skolekampene, hvor klasser fra folkeskoler, efterskoler og gymnasier dyster i disciplinerne fra DM i Tegning.

Billedkunstlærerne gav efter konkurrencen udtryk for at skole mod skolekampene giver dem nye muligheder i undervisningen:
”Normalt er tegning og kunst meget individuelt og noget man sidder med for sig selv. Det betyder rigtig meget for faget, at eleverne får mulighed for at dyrke det som en holdsport. Det giver gejst,” sagde Bonnie Bay Andersen fra Århus Amtsgymnasium

”Det har været en supergod oplevelse at være med. Det har været skønt at se, hvordan eleverne har udviklet en tegneidentitet under forberedelserne til konkurrencen, og de har givet alt hvad de har i dag,” sagde Anette Ørskov, tegnelærer for eleverne på Buskelund Skole.

”Vi troede ikke, at vi var konkurrencemennesker, men det viste sig, at vi var det alligevel, da konkurrencen gik i gang,” sagde billedkunstlærerne Charlotte Clausen og Marianne Piil fra Billehave efterskole.

Om Tegnefestival
Tegnefestival er hvert forår en hel uges tegnerier i Horsens. Der er tegneevents og konkurrencer for børn og unge, og det hele afsluttes med det store DM i Tegning for 9-17 årige. Tegnefestival arrangerer også DM On Tour, hvor tegneshows bringes ud til hele landet - i år med shows København, Herning og Horsens. Arrangør er Billedskolen på Horsens Kunstmuseum, i samarbejde med Horsens Kunstmuseum. Eventens største støtter er Bikubenfonden og Horsens Kommune, og derudover samarbejdes der med flere videregående uddannelser og danske designvirksomheder.
Arbejdet med Tegnefestival forsætter i 2012. Målet er at fortsætte med at udvide og udvikle med flere events og konkurrencer og flere samarbejdspartnere.


Med Venlig hilsen

Jannik Broz
Leder af Tegnefestival

Ingen kommentarer: