torsdag den 20. august 2009

Gøglercirkus med humor og hjerte

I går så min datter og jeg gøglercirkus på Degnestavnens legeplads i Nordvest i København. Børnekulturhuset Sokkelundlille – som jeg bl.a. har linket til under ”Børnekulturhuse” på min hjemmeside - turnerer Nordvest tyndt med deres cirkusvogn 4 uger hen over sommeren. Det er en tilbagevendende tradition og sikken én.

Der er underholdning for de mindste om formiddagen og for de større børn om eftermiddagen. I går var der gøglercirkus, sæbebobler og ansigtsmaling på programmet. Kvarterets skolebørn havde forventningsfuldt indtaget bænkene foran cirkusvognen lidt i 14, i skyggen af det store bøgetræ. Stemningen var høj. Solen skinnede fra en skyfri himmel. Det var sommer, når sommer er bedst.

Det går ikke stille for sig, når Sokkelundlille tager på turné i Nordvest.
Foto venligst udlånt fra Sokkelundlilles arkiv 2009.


Frederico og Moster Marianne stod for underholdningen. Der blev tryllet skumkaniner frem, støvet børn af med støvkoste, rappet og jongleret med fakler med levende ild. For bare at nævne lidt af alt det gøgl, der skete. Og børnene var på. Råbte højt og kastede håbefuldt armene i vejret hver gang Frederico og Moster Marianne havde brug for en frivillig fra publikum. Hvilket de havde tit, for hele forestillingen var baseret på dialogen med børnene. Frederico og Moster Marianne formåede at få gejlet børnene op og samtidig bevare kontrol over vildskaben. Beundringsværdigt, siger jeg som tidligere skolelærer.

Der var rift om at få lov at komme op og trylle med Frederico og Moster Marianne. Foto: Monica Langelund.

Foran os sad en ivrig, 10 årig dreng. Midt i forestillingen råbte han flere gange til Moster Marianne – alias Maren Grosen som er den ene daglige leder af Sokkelundlille;
Jeg kender godt dig….jeg kender godt dig Maren!”. Det var tydeligt, at han kendte Maren fra tidligere, sandsynligvis fra nogle af alle de børnekulturelle arrangementer hos Sokkelundlille. Og gensynsglæden var stor. Det fik mig til at tænke på, hvor vigtigt det er med genkendelige voksne i måske især udsatte børns hverdag. Det havde uden tvivl også været en succes med besøg af et tilfældigt børneteater på dén solrige onsdag i august, men Sokkelundlilles særlige betydning ligger i traditionen og tilknytningen. At de samme engagerede mennesker vender tilbage og laver børnekultur med børn, på højt plan.

Frederico og Moster Marianne er et umage par. Foto venligst udlånt fra Sokkelundlilles arkiv 2009.

Dagen sluttede af med muligheden for at lave sæbebobler i kæmpestørrelse. Derudover kunne man blive malet i ansigtet eller på armene. Stort trækplaster for pigerne. Der blev malet blomster, mariehøns, firben og sommerfugle og jeg fik en lykkelig datter med hjem, der insisterede på at beholde malingen på til næste dag, så vennerne kunne se det i skolen.

Lykken er tulipaner, sommerfugle og glimmer. Foto: Monica Langelund

Man kan stadig nå at se Cirkus med Sokkelundlille i uge 35. Cirkusvognen holder denne uge ved selve børnekulturhuset på Utterslev Torv i Nordvest og har forestillinger og aktiviteter i gang fra kl 10 – 16.
Læs mere om programmet her.
Og man kan læse mere om gøgleren Frederico - som har et fast samarbejde med Sokkelundlille - her.

Ingen kommentarer: