Oliver Jeffers er en ung irsk billedbogsillustrator og kunstner, bosat i New York, som man skal bide mærke i.
Hans billedbøger har den særlige evne både at tale til børn og voksne. Oftest er der blot en enkelt sætning på et opslag og så folder de skønneste illustrationer resten af fortællingen ud. Han har lavet en fin lille video om sig selv, der er meget mere sigende end alle mine ord. Og så er han på Facebook, hvis man gerne vil følge med i hans arbejde.
Han slutter videoen af med at sige om sit arbejde: The more simple it looks, the more work is done to it. Det tror man på. I hans seneste bøger er han begyndt at blande alle materialer: blyant, akvarel, tusk, papirklip, collage.
Oliver Jeffers både skriver og tegner selv. Han er fra Nordirland er hans egen begrundelse. Tegningen her er fra 'The incredible bookeating boy'. En historie der er sjov for børn og samtidig en tankevækkende kommentar til vores hungren efter viden, der gør os blinde for at have sjælen med i den viden, vi tilegner os.
Endnu en illustration fra 'The incredible bookeating boy', mixed media.
'The Incredible bookeating boy' handler om en dreng, der kan sluge bøger og gengive alt indholdet fejlfrit. Han imponerer resten af verden med det særlige talent, indtil der er dag går kludder i hukommelsen.
Oliver Jeffers har legebarnet i behold. Her en illustration fra hans meget flotte hjemmeside, som ikke er med i bogen, men som alligevel er en skæg kommentar til bogen.
En anden af hans bøger hedder 'The great paper caper', som kan oversættes a la 'den store papir-fidusmager'. Bogen handler om en flok dyr i en skov, der undrer sig over at deres træer forsvinder. Og nej, det er ikke en socialrealistisk historie om skovene der forsvinder, men en kriminalbilledbog om det store træfældningsmysterie.
Fra bogen 'The great paper caper' - the scene of crime. Hvem har fældet træet?
Hans hjemmeside har den kvalitet, at han også lægger skitsetegninger ud. For billedbogsnørder som mig er det en fornøjelse at få et indblik i arbejdsprocessen bag det færdige resultat.
Der er en Edward Hopper-lignende stemning over nogle af Oliver Jeffers illustrationer, som her i 'Lost and found' - En bog om en dreng og hans pingvin, der bliver væk fra hinanden. Bogen er efterfølgende lavet til en prisbelønnet animationsfilm. Se traileren her:
Omslag til bogen 'The way back home'. Om en dreng i sin flyvemaskine og et rumvæsen i sin rumraket, der begge strander på månen og ikke kan komme hjem. Men drengen skynder sig hjem, hvor pingvinen fra 'lost and found' sidder i stuen og ser tv, og henter forsyninger til at redde dem begge ned fra Månen.
Al logik og virkelighed er i Oliver Jeffers fortælleunivers ophævet til fordel for en fantasifuld barneverden, hvor alt kan lade sig gøre.
Oliver Jeffers nyeste bog 'The heart and the bottle'. Sådan en potentiel nyklassiker af en billedbog om sorg og savn og om livets store spørgsmål. En af mine nyeste billedbogsfavoritter. Bogen er også udkommet som billedbog til iPad'en, oplæst af Helena Bonham Carter og åbner tydeligvis for en ny måde at læse billedbøger på.
Oliver Jeffers har en skøn hjemmeside med lækre detaljer og salg af signerede illustrationer.
Man kan bl.a. købe denne illustration fra 'The heart and the bottle'. Et fyrværkeri af en illustration.
Hvis du vil vide mere om Oliver Jeffers, så find hans hjemmeside HER.
Og hvis du vil bestille hans bøger, der desværre ikke er oversat til dansk endnu, så klik HER. Bøgerne kan sagtens løbende oversættes til dansk, når man læser højt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar