torsdag den 21. april 2011

Om at pakke en barndom i kasser og vinke farvel til en epoke

Hvad sker der med legen, når man pakker det yngste barns barndom i kasser og parkerer alle minderne på loftet?
10 år er min datter og i de her påskedage ryger Belville og bamser og dukkehus og smølfer i gemmekasser til fordel for et minimalistisk indrettet værelse, hvor tv og computer efterhånden er værelsets vigtigste bestanddele. Stort set alt er beordret væk og en pige, der før krampagtigt holdt fast i selv McDonalds' sølle plastikbras, smider flittigt ting i affaldsposer med ord som: 'man kan ikke gemme det hele...'.

Jeg er næppe den første mor, der pakker dukkehusmøbler fra min egen barndom i bokse, mens jeg spekulerer på, hvor de sidste 10 år blev af.
Slut er den tid, hvor jeg trådte i legoklodser i stuen og vrissede af børn, der havde leget flodbølge på badeværelset med al playmobil'en. Det ér faktisk en smule underligt og vemodigt - Selv for en legekulturformidler som jeg, der godt ved at legen ændrer form og lever videre i andre former og sammenhæng. Selvom leg som tilstand er uden alder, så har barndommens leg alligevel en udløbsdato.

Jeg har trukket meget på mine børns leg i mine indlæg her på bloggen. Mest af alt fordi de er mit mest oplagte 'observationsmateriale', altid lige for hånden. Nye observationer og refleksioner venter forude. Mere digital leg. Mere fokus på ungdommen og leg. Det er nu heller ikke så ringe...

Meget passende at slutte indlægget her af med Otto Brandenburg og Toy Story 1:

tirsdag den 12. april 2011

Undervisningsmuligheder til Teater Hunds forestilling 'Hund 009'

Jeg har i samarbejde med Teater Hund - der laver legende, undersøgende, sjovt, eftertænksomt, 'knald-på' teater for børn og unge - indgået en aftale om at afprøve Visual Thinking Strategies (VTS) med deres forestillinger. Visual Thinking Strategies er en dialogbaseret kunstformidlingsmetode, der både kan bruges om billedkunst, litteratur og teater.

Idéen udspringer af det stigende behov for at inddrage teaterforestillinger i undervisningen i folkeskolen, men hvordan? VTS er en metode, der vægter børn og unges egne refleksioner fremfor at 'pådutte' dem temaer, som formidleren på forhånd har fastsat. På den måde undgår man at risikere at ødelægge den æstetiske oplevelse af mødet med teatrets magiske rum.

Teater Hunds karakteristiske maskot.

I øjeblikket viser Teater Hund forestillingen: 'Hund 009. Mysteriet-om-hvorfor-det-nogen-gange-skal -være-så-svært' på Anemone Teatret i København. Her kan man booke en forestilling, hvor jeg deltager og laver en VTS-baseret samtale med børnene efter forestillingen.

Det er en rigtig god forestilling, der lægger op til mange refleksioner for både store og små.
Læs evt. min anmeldelse af forestillingen HER.

Og kom videre til Teater Hund HER og læs evt. mere under 'skolemateriale'

Uddannelsesmuligheder indenfor det æstetiske arbejde

Dette indlæg er også at finde under 'uddannelsesmuligheder' her på hjemmesiden.

Når både børne- og ungdomskulturen og måden vi formidler og kommunikerer på ændrer sig, stiller det nye krav til dem, der arbejder med børn og unge. Der er i dag mange muligheder for at videreuddanne sig.
Nedenfor og ude til højre kan du se en række videre- og efteruddannelsesmuligheder indenfor det kunstneriske/kulturelle/pædagogiske område. Ikke alle tilbud er rettet specifikt mod børn- og unge.

Ny diplomuddannelse i kunst- og kulturformidling hos UC Syd
UC Syddanmark udbyder fra efteråret 2011 en ny diplomuddannelse i kunst og kulturformidling. Jeg skal undervise på en del af uddannelsen, bl.a. i børne- og ungekultur og kunstformidlingsmetoden Visual Thinking Strategies. Visual Thinking Strategies er en konstruktivistisk, dialogbaseret kunstformidlingsmetode fra USA, udviklet til børn og unge, der tager udgangspunkt i det beskueren ser og oplever, fremfor at vægte fakta, bestemte tematikker eller anden på forhånd tilrettelagt undervisning. Metoden har et kæmpe formidlingspotentiale i mange undervisningssammenhæng og jeg glæder mig til at introducere metoden for danske formidlere.
Læs mere om diplomuddannelsen HER.


Nye diplomuddannelser på Odsherred Teaterskole
Odsherred Teaterskole udbyder en række diplomuddannelser indenfor det kreative/kunstneriske felt. Her kan man læse en kunst- og kulturleder uddannelse og som noget nyt udbyder de en diplomuddannelse i skabende scenekunst (auteur) og i dukke- og animationsscenekunst. De har også udbudt en diplom i kunst- og kulturformidling som muligvis fortsætter i efteråret 2011.
Læs mere om mulighederne HER.

Ny master i teaterpædagogik
Det er nu også muligt at læse en master i teaterpædagogik. Det er professionshøjskolen Metropol der i samarbejde med Betty Nansen Teatret og Universität der Künste Berlin står bag masteren.
Læs mere HER.

Master i børne- og ungdomskultur
Jeg har selv læst en master i børne- og ungdomskultur på Syddansk Universitet og været rigtig glad for uddannelsesforløbet. Det er et område i rivende udvikling og der er god mulighed for at være med til at præge området, hvis man ønsker at blande sig. Der starter nyt hold op i efteråret 2011.
Læs mere HER.

Master i børnelitteratur
Er du vild med at formidle børne- og ungdomslitteratur er det måske en idé at læse en master i børnelitteratur?
Læs mere om mulighederne HER.

Forfatterspire i maven?
Eller vil du egentlig helst skrive dine egne børnebøger, så er skal du måske overveje at søge ind på forfatterskolen for børnelitteratur?
Læs mere om optagelsesmuligheder HER.

Alinea Akademi - Kurser om æstetiske læreprocesser
Hvis der hverken er tid eller råd til en diplom- eller masteruddannelse, er det måske en idé med et enkeltdagskursus. Der vil blive udbudt en række en-dags kurser, primært til pædagoger og indskolingslærere, der har fokus på de æstetiske læreprocesser.
Der er kurser i brug af hånddukker i det pædagogiske arbejde i børnehaven, drama og leg med børnehavebørn, leg og musik, leg og bevægelse, leg og det fysiske rum m.m. Også her kan man få en introduktion til Visual Thinking Strategies via et en-dags kursus og der bliver udbudt et grundkursus i æstetiske læreprocesser, som jeg skal afholde. Hold øje med Alinea Akademis hjemmeside, kurserne kommer på her i løbet af foråret og udbydes fra efteråret 2011.
Læs mere HER.

Du kan også få et komplet overblik over uddannelsesmuligheder ved at klikke på linket til Børnekulturens Netværk ude til højre.

tirsdag den 5. april 2011

Interaktive digitale medier og leg

Forleden prøvede jeg en X-box Kinect på Gentofte Hovedbibliotek. Det var noget af det sjoveste, jeg længe har prøvet. Min mand forevigede min hoppen rundt og resultatet kan ses i bunden af indlægget her.
Gentofte Bibliotek ønsker at åbne op for mere liv i børneafdelingen og det indebærer ikke nødvendigvis at læse i bøger. Den nye X-Box Kinect er en succes og et trækplaster.
Undgå weekender, fik jeg af vide. Der er der oftest kø.

Hvad er en X-box Kinect? Det kan bedst beskrives som en Wii, altså en digital spillekonsol, bare uden elektroniske nunchucks, joysticks eller på godt gammeldags ' håndholdte fjernbetjeninger'. Det hele styres via kroppen, det giver en utrolig fleksibilitet og frihed. Her er den officielle præsentationsvideo:



Jeg faldt også over noget andet digitalt interaktivt og det er genialt tænkt. Billedkunstens svar på X-Box Kinect. Det er oprindeligt et kunstværk, men det kan jo snildt sættes i produktion, spredes ud til landets skoler og arbejdspladser og offentlige rum, så alle kan få glæde af opfindelsen. Og husk lige legens værdi i opfindelsen ikk'?

Se bare selv:

"Body Paint" Installation at "Clicks or Mortar", March 2009 from Memo Akten on Vimeo.

fredag den 1. april 2011

Leg med flasker

I 90'erne var Strøget i København befolket med eksotiske panfløjtende orkestre, der spillede 'Don't cry for me Argentina'. Jeg ved ikke hvad der blev af dem, men panfløjten anno 2011 er i hvert fald skiftet ud med unge fyre, der spiller på flasker (fra gårsdagens fester?) og fortolker Medina med et twist af leg og humor.
Det kan man kun blive i godt humør af...