mandag den 30. maj 2011

Leg med farver og nyeste teknologi inden for fotografi og lydbølger

Det her er en reklame for Canon, der er lidt ud over det sædvanlige... og så er den et godt eksempel på, hvad man får, når man krydser voksne legebørn med ny teknologi: 'Sound sculptures created from paint'

Canon Pixma: Bringing colour to life from Dentsu London on Vimeo.

torsdag den 26. maj 2011

Leg med luft

Levende skulpturer skabt af plastikposer og luft.... Streetart når nye højder!

onsdag den 25. maj 2011

Ken Robinson - same same but different

Jeg bliver bare ikke træt af at høre på Ken Robinson. Så når der dukker en ny variation op af hans kloge ord, så skal den selvfølgelig ud her på bloggen. Budskabet i denne lille video opsummerer egentlig det uddannelsessytem, jeg tror på. Det boglige - herunder høj faglighed - og det kreative må gå hånd i hånd. Det er ikke et spørgsmål om enten-eller... men det betyder en radikal opprioritering af det kreative i forhold til, hvor vi er nu.
Bemærk i øvrigt at videoen er lagt ud som en del af et TEdxRamallah arrangement. TED er nået til Mellemøsten og tror på at forandringer starter i uddannelsessystemet.

søndag den 22. maj 2011

Ensretning i uddannelsessystemet?

De her 4 unge studerende har virkelig noget på hjerte. De er kørt sur i det amerikanske uddannelsessystem, der i stadigt stigende grad fokuserer på tests og ensretning, og en måde man som studerende kan vise sin foragt er at trække på nogle af kunstens fineste udtryksformer: det talte ord, rytme og intonation. Den enkle og symbolske koreografi, kroppens betydning for vores måde at udtrykke os på. Alt det man ikke lærer, hvis uddannelsen kun er bygget op omkring standardiserede tests.
Og budskabet er ikke til at tage fejl af...

En billedbog om den kreative proces i kunstnerisk arbejde

Jeg vil i en række kommende indlæg sætte fokus på billedbøger, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med kunst og kunsthistorie.

Art and Max, af David Weisner. Udkommet på ABC Forlag.

Første bog i temarækken er udkommet på ABC Forlag, titlen er ’Art og Max’ og David Weisner står bag både tekst og illustrationer. Bogen handler om kunstner-kamæleonen Max og det lille firben Arthur, der gerne vil lære at male.


Arthur er den disciplinerede kunster, der maler naturalistisk. Arthur er lille, nysgerrig og vender op og ned på alle malertraditioner til Max’ store frustration. Bogen handler om 'den kreative proces' og er samtidig på mange måder et indblik i kunsthistorien, fra den naturalistiske malertradition ti
l både impressionismen og ekspressionismen.


Max bliver undervejs i fortællingen pillet helt fra hinanden, helt bogstavligt i det han reduceres til en karikeret stregtegning og senere bare en krøllet streg, men alt ender godt - og forandret.


Bogen vil egne sig godt som oplæg i billedkunst til at tale om den kreative proces i det kunstneriske arbejde, forskellige kunsthistoriske perioder eller til en snak om hvad god kunst egentlig er.


Se også den inspirerende video nedenfor, hvor den prisvindende David Weisner fortæller om processen med bogens tilblivelse.

Og køb bogen HER.


lørdag den 21. maj 2011

'Vores værk' på Louisiana. Kunst af børn og unge.

I disse dage udstiller en række børn og unge deres parafraser over Manets og Picassos fortolkninger af ’Frokost i det grønne’ på Louisiana - side om side med de aktuelle udstillinger af David Hockney og Picasso. ’Vores værk’ hedder udstillingskonceptet. Nok er udstillingen lille, men den ér der og tænk at kunne bryste sig med at have udstillet på Louisiana i en alder af 10 år.

Udstillingen er blevet til på initiativ af Louisianas formidlingsafdeling, der ønsker tættere samarbejde med grundskoler og gymnasier, og samtidig arbejder på integrere kunsten på tværs af flere fag.

Manets 'Frokost i det grønne' fra 1863

En række pilotskoler har deltaget i projektet i Vores værk 2011 og resultatet kan altså ses i disse dage på Louisiana. Picassos fortolkning kan ses på Louisiana frem til d. 29. maj og flere af klasserne har taget udgangspunkt i et besøg på denne udstilling. Læs om baggrunden for projektet HER.

Picassos 'Frokost i det grønne' fra 1961

4.A på Hørsholm skole har i fællesskab fortolket Picassos version af Frokost i det grønne. De har valgt at dele motivet op i mindre dele og de har arbejdet med masonitplader i 3D, så de enkelte motiver træder ud af billedet.

4.A Hørsholm Skole

3.D på Trørødskolen var ikke så begejstrede for at gengive nøgne kroppe, men var mere optaget af maden. De ville gerne skabe en stemning af fødselsdag og valgte varmere farver for at vise at verden er blevet bedre og at folk nok er blevet mere glade. Klassen valgte at arbejde som tingfinderen Picasso og har derfor arbejdet med genbrugsmaterialer som plastikkasser, balloner, æggebakker og køkkenruller.

3.D Trørødskolen

8. klasses valghold i billedkunst på Ingrid Jespersen valgte at arbejde individuelt. Èn har arbejdet med papirklip, en anden med knapper, en tredje med tushstreg osv.

Valgholdet på Ingrid Jespersen

4.B på Langebjergskolen har valgt at lave et fælles værk, hvor de har arbejdet med at dele for- og baggrund op, så baggrunden er malet i akvarel og motiverne i forgrunden er lavet af ler.

4.B Langebjergskolen

2.A på Mørdrupskolen har også valgt at lave et fælles værk. De har tegnet en stor fælles skitse, som så er klippet ud i mindre kvadratiske felter, hvor hvert barn har fået én kvadrat at arbejde videre med. Til sidst er alle kvadrater sat sammen igen til et nyt billede.

2.A Mørdrupskolen

Og endelig havde Sankt Annæ Gymnasiums frivillige billedkunsthold arbejdet med en videoinstallation, som desværre ikke kan gengives her på bloggen.

Vores værk er et tilbagevendende koncept og Vores værk 2012 er allerede i gang. Ideen retter sig mod alle klassetrin, alle kan deltage. Når man har tilmeldt sig og har indsendt sit værk har man som klasse mulighed for at blive valgt ud som én af 10 klasser, der afslutningsvis får lov at udstille på Louisiana i 2012.

Vores værk 2012 tager udgangspunkt i ’Den store tommelfinger’ af César, der er infomøde på Louisiana d. 11. oktober 2011 fra 14-16.

Man kan læse mere om projektet HER.

Og tilmelde sig infomøde HER.

torsdag den 19. maj 2011

Passioneret musikundervisning, ja tak.

Der skrives meget om nedprioriteringen af musikundervisningen i folkeskolen i disse tider. Timeantallet nedprioriteres og der er for få uddannede musiklærere.
Det er en skam at musik ikke får lov at fylde mere i vores uddannelsesforløb og især en skam at der bliver længere og længere imellem de passionerede undervisere. Benjamin Zander giver her en forklaring på hvorfor...

onsdag den 18. maj 2011

Leg med ord- og billedassociationer

Det her er en fin lille film om ord- og billedassociationer. Som tidligere lærer får jeg straks lyst til at bruge den i undervisningssammenhæng, fordi den er et godt eksempel på hvordan ord og billeder hænger uløseligt sammen. Hvis vi udelukker det visuelle fra sproget, risikerer sproget at blive fattigere og hvis vi udelukker sproget fra det visuelle, snyder vi os selv for bedre indsigt og større perspektiv.


P1 radio - om leg

P1 lavede tilbage i 2009 en programserie om leg - Legesyg hed den.
Du kan høre programmerne ved at trykke HER.

Programmerne sætter fokus på:
  • Legens væsen
  • Børns leg
  • Voksnes leg
  • Leg og innovation




tirsdag den 17. maj 2011

Leg med lyd

Den her fascinerende autodidakte kunstner fra Schweiz - Zimoun - arbejder med lydskulpturer og ret enkle materialer. Lige til at blive inspireret af i undervisningsregi, tænker jeg. Hvad er én lydinstallation mod 10 eller måske 100 af samme slags installationer, der forstærker lyden?
Læs mere om kunsteren HER.

Zimoun + Hannes Zweifel : 200 prepared dc-motors, 2000 cardboard elements 70x70cm, 2011 from ZIMOUN VIDEO ARCHIVE on Vimeo.




Zimoun : 5 prepared dc-motors on different materials, 2009 from ZIMOUN VIDEO ARCHIVE on Vimeo.



Zimoun : 361 prepared dc-motors, filler wire 1.0mm, 2010 from ZIMOUN VIDEO ARCHIVE on Vimeo.



Zimoun : 186 prepared dc-motors, cardboard boxes 60x60x60cm, 2010. from ZIMOUN VIDEO ARCHIVE on Vimeo.

søndag den 15. maj 2011

Hip hop kultur som innovationstænkning i uddannelsessystemet

Vi skal skabe et skolesystem, der ikke bare er inspireret af hip hop, men som ér hip hop. Og hvad betyder så det? Ja, bl.a. at vi skal se på unge hip hoppere og deres evner til at tænke på måder at gå andre veje, skabe nyt og tænke ud af boksen som en ressource der kan bruges i uddannelsessystemet. Godt sagt. Brug 4 minutter på denne lille inspirerende film!

Hip Hop Genius: Remixing High School Education from sam seidel on Vimeo.

søndag den 8. maj 2011

WALK THIS WAY - kunstudstilling på gadens præmisser

Den nyåbnede gadekunstudstilling 'Walk this way' i Køge er alle tiders mulighed for at hive egne børn, lånebørn, skoleelever mm. med på en opdagelsesrejse i byrummet.

KØS - Museet for Kunst i det offentlige rum - har i samarbejde med Katrine Ring, STREETHEART og en række danske og udenlandske gadekunstnere kreeret denne bemærkelsesværdige gadekunstudstilling. Udstillingen starter på KØS i Nørregade i Køge og snor sig gennem byen og ud til havneområdet i Køge. Gadekunstneren Mormor har tegnet en fint kort, man kan orientere sig med og kortet ér en hjælp, men allersjovest er det faktisk at gå på opdagelse på egen hånd. Der er lyserøde PINK ARMY soldater gemt i butiksvinduerne og på luftledningerne i Nørregade. Der er strik, der varmer broen ud til havneområdet, plastikflet i hegnet og meget mere. Man skal bare åbne øjnene og kigge sig omkring. Og det er tankevækkende så meget leg der i virkeligheden er i gadekunst...

En kold bro pakket ind i varm strik. I følge STREETHEART er det med til at vi standser op og tænker at tingene kan være anderledes end de plejer at være. Foto: André Vallinas

Ifølge STREETHEART har vi moderne mennesker alt for travlt med at komme fra a til b, så vi glemmer at stoppe op og se os omkring. STREETHEART arrangerer guidede gadekunstture i bl.a. København og slår altid på at turene er en slags skattejagt, hvor man skal åbne øjnene for at finde byens skatte.

Køge er invaderet af lyserøde soldater og det kan være svært at løsrive sig fra de mange opstillinger, der dukker op undervejs på ruten. Foto: André Vallinas

Det var præcis hvad min familie og jeg oplevede, da vi vandrere rundt på havneområdet, hvor vi i øvrigt startede i den 'forkerte ende' fordi vi ikke havde læst den officielle indbydelse ordentligt og derfor bare gik efter lyden af tung hip hop, da vi nåede Køge havn - hvilket bevirkede, at vi havnede ved en grafittifestival i industrihavnen.

Det har sine fordele at være for doven til at læse indbydelser ordentligt. Vi fik chancen for at gå rundt på egen hånd og opdage den udstillede gadekunst uforstyrret.

Selv træerne træder frem på nye måder. Foto: André Vallinas

Og hvorfor er det så så oplagt at tage børn og unge med ud på sådan en tur? Først og fremmest fordi der ikke står nogle kustoder og siger ' hov hov, træd to skridt tilbage'. Man må faktisk røre kunsten. Og dét aspekt taler uden tvivl til nutidens børn og unge, der ikke kun oplever med øjnene, men med hele kroppen. De nærmest insisterer på at skabe en personlig relation til kunsten.

Man må røre den skønne strik fra strikkollektivet Stickkontakt og det appellerer til børn. Foto: André Vallinas

STREETHEART taler om, at vi oplever gadekun
sten med paraderne nede, når vi møder den i vores hverdag, udenfor museernes afgrænsede mure. Og gadekunsten får os til at smile og reflektere. Personligt synes jeg reflektionen er særlig interessant. Det viste sig i min 10 årige datters undren: Hvorfor er soldaterne lyserøde? Er tegningen på muren lavet af tapet? Hvorfor er bænkene bundet samme med farvet bånd? Er plastikkoppen i hegnet så også gadekunst? Jeg undlader at svare for hende, men svarer som regel med nye spørgsmål: Hvad kommer du til at tænke på med lyserøde soldater? Synes du plastikkoppen dér er gadekunst og hvis ikke hvorfor?

Når bommen går ned og toget skal forbi, dukker skygger af små soldater fra PINK ARMY frem. Det gælder om at være opmærksom på omgivelserne. Foto: André Vallinas

Udstillingen løber frem til d. 18. september 2011, men hvis man vil nå at opleve værkerne i deres hele, oprindelige form er det nok en idé at tage derned snart. I følge STREETHEART overlever de færreste gadekunstværker vind, vejr eller lange fingre der tager gadekunsten med hjem. Personligt skal jeg derned igen. Vi nåede aldrig ind på selve museet, hvor en del af udstillingen også kan opleves og det er ikke så tit, man kan følge et værk ændre form og udseende i udstillingsperioden, som flere af værkerne givetvis vil i kraft af netop vind og vejr.

Pink Armys lyserøde redningsbåd 'Pink hope', som man kan gå ind i til stor begejstring for publikum. Foto: André Vallinas

Læs mere om udstillingen HER
Der er løbende omvisninger og workshops i udstillingsperioden med både kurator Katrine Ring og co-kuratorer STREETHEART.

Katrine Ring har netop udgivet bogen 'Walk this way', om streetart. Bogen kan købes HER.

Læs et interview med STREETHEART her på bloggen
HER

lørdag den 7. maj 2011

All time billedbogsfavorit, nu på Youtube

En af mine absolutte yndlingsillustratorer/forfattere indenfor billedbogsgenren er afdøde Shel Silverstein. Han kunne noget med at fortælle for både børn og voksne på een gang. Hans bog om The missing piece og The big O er en klassiker. Og sørme om ikke den har fundet vej til Youtube.
En slags leg med billedbogens formidlingspotentiale?


tirsdag den 3. maj 2011

Nysgerrighed er en tilstand uden alder. Træn den som en muskel.

Brug 6 minutter på denne video om at betragte dét at se, altså at åbne øjnene og undre sig, som en muskel inden for 'curiosity, appreciation og imagination'. Tænk hvis vi overførte Michael Wolffs tankegang til uddannelsessystemet og så på det at træne de visuelle kompetencer som muskler, der skal styrkes, udfordres og vedligeholdes, akkurat som i sport.

mandag den 2. maj 2011

Tegnefestival workshop: Et hundehus til Woofy

Årets Tegnefestival 2011 blev afholdt i strålende solskin på Horsens Kunstmuseum i sidste uge. Festivalen var velbesøgt ugen igennem og sluttede af med den store finale ’DM i tegning’. Festivalen er et visionært og ambitiøst tiltag inden for krydsfeltet mellem visuel kultur, talentudvikling og børne- og ungekultur.

I løbet af ugen blev der afholdt en række workshops, hvor lokale skoler deltog. En af disse workshops var det store Hundehus-projekt, som Lars Villumsen, underviser på Den Skandinaviske Designhøjskole og stifter af designvirksomheden Superko, stod bag.

Ideen var enkel: Tre 7. klasser fra en folkeskole i Horsens var inviteret til designe et hundehus til kabelskjuler-hunden Woofy fra Normann Copenhagen (Tegnefestival har et tilbagevendende samarbejde med Normann Copenhagen).


Normann Copenhagens kabelskjulerhund Woofy.

Eleverne fik en skabelon af Woofy og et idéoplæg til et hundehus, som det dog ikke var alle grupper der benyttede. Og så havde de ellers pap og tape i farverne sort, blå og orange stillet til rådighed.
Kun fantasien satte grænser og eleverne fik af vi
de, at det ikke kunne blive vildt eller skævt nok. Kodeordene har åbenlyst været: samarbejde, kreativitet, idéudvikling og leg. Og der er leget med både form, fortælling og udtryk. Se bare de fine resultater nedenfor.

På den store festival-finaledag om lørdagen stod alle hundehusene ude i parken foran museet og tiltrak opmærksomhed.











Fotos: André Vallinas